Minimum HACCP kurzus

1. Élelmiszer-biztonság

TARTALOM:
1. MI AZ ÉLELMISZER-BIZTONSÁG?
2. AZ ÉLELMISZER-BIZTONSÁG ELŐNYEI
3. HOGYAN BIZTOSÍTSUK AZ ÉTELEK BIZTONSÁGOS TÁLALÁSÁT?
4. AZ ÉLELMISZER-BIZTONSÁG JOGI KÖTELEZETTSÉGEI

 

Elkezdem a leckét (mobil nézet) Elkezdem a leckét (monitor nézet)

 

1. MI AZ ÉLELMISZER-BIZTONSÁG?

Az élelmiszerbiztonság azt jelenti, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában biztosítjuk, hogy az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, így a vendégeknek felszolgált ételek és maguk az alapanyagok is mentesek:

  • Baktériumoktól: élelmiszert mérgező baktériumok, amelyek betegségeket okozhatnak.
  • Allergénektől: allergizáló anyagok (pl. diófélék), melyek az arra érzékeny személyeknél kellemetlen tüneteket válthatnak ki, súlyos esetekben halált is okozhatnak.
  • Idegen anyagoktól: idegen anyaggal szennyezett élelmiszer (pl. üveg, kavics), melyek kárt okozhatnak a szervezetben.

 

2. AZ ÉLELMISZER-BIZTONSÁG ELŐNYEI

  • Biztosítjuk, hogy vendégeink ne betegedhessenek meg az egységünkben elfogyasztott ételek miatt, hiszen minden folyamat ellenőrzött körülmények között, az előírásoknak megfelelően zajlik.
  • Elkerüljük egy esetleges ételmérgezéses botrány következményeit, hiszen egy tömeges ételmérgezés híre rossz fényt vetne a vállalkozásra, nem beszélve a súlyos pénzbírságról és akár börtönbüntetésről.
  • Biztosítjuk a törvényi előírások betartását, így nem kell tartanunk attól, hogy egy hatósági ellenőrzés eredményeként büntetőeljárást indítsanak a vállalkozás ellen, ami komoly következményekkel járhat.

 

3. HOGYAN BIZTOSÍTSUK AZ ÉTELEK BIZTONSÁGOS TÁLALÁSÁT?

  • Tartsuk be mindig a higiéniai és élelmiszer-biztonsági követelményeket és rendszeresen képezzük az egység dolgozóit, vezetőit arra, hogyan tartható fenn a biztonságos étkeztetés, vendéglátás.
  • Tegyünk lépéseket annak biztosítására, hogy az élelmiszerek semmiképp ne érintkezhessenek szennyező anyagokkal.
  • Az élelmiszerek tárolása, előkészítése, főzése, sütése és tálalása mindig olyan hőmérsékleten történjen, ami megakadályozza az ételmérgezést okozó baktériumok szaporodását, illetve elpusztítja azokat.
  • Napi tevékenységeink során ügyeljünk arra, hogy mindig tiszta kézzel, tiszta felületen, tiszta eszközökkel dolgozzunk és tartsuk tiszta állapotban környezetünket is.

 

4. AZ ÉLELMISZER-BIZTONSÁG JOGI KÖTELEZETTSÉGEI

  • Az élelmiszereket nem tehetjük ki szennyeződés kockázatának.
  • Kötelező betartani az élelmiszerek biztonságos kezelésére vonatkozó utasításokat.
  • Biztosítani kell az egység folyamatos tisztaságát és a személyi higiénia meglétét.
  • Amennyiben valaki ételmérgezés tüneteit észleli magán, azonnal jelentenie kell felettesének.
  • Mindeniknek be kell tartania a képzéseken tanult előírásokat, követelményeket.
Please login to get access to the quiz
(Következő tananyag) 2. Személyi higiénia
Vissza Minimum HACCP kurzus