Minimum HACCP kurzus

2. Személyi higiénia

TARTALOM:
1. SZEMÉLYI ELŐÍRÁSOK
2. BETEGSÉG BEJELENTÉSE
3. KÉZMOSÁS
4. A KÉZMOSÁS HELYES VÉGREHAJTÁSA

 

Elkezdem a leckét (mobil nézet) Elkezdem a leckét (monitor nézet)

 

1. SZEMÉLYI ELŐÍRÁSOK

Az élelmiszerekkel érintkező személyek könnyen forrásai lehetnek az élelmiszerek szennyeződésének, ha személyes higiéniájuk nem megfelelő, ezért minden dolgozó felelős és kötelezett saját higiéniájának fenntartására a fertőzések elkerülése végett.

Ennek érdekében kötelező:

  • Minden nap zuhanyzással vagy fürdéssel tisztálkodni.
  • Minden nap tiszta munkaruhát viselni.
  • Ékszerek viselése: csak jegygyűrű és fülbevaló engedélyezett, nyaklánc és karkötő viselése tilos.
  • Vágási, égési sérüléseket vízálló fedőkötéssel kell ellátni.
  • Rendszeres és alapos kézmosás a nap folyamán.

Tilos:

  • Az ujjak megnyalása az ételek készítése és kezelése során.
  • Körömlakk és műköröm viselése.
  • Dohányzás, evés és ivás az ételek készítése és kezelése során.
  • Túl sok illatszer és smink használata.

 

2. BETEGSÉG BEJELENTÉSE

Köteles vagy jelenteni felettesednek, ha:

  • ételmérgezés tüneteit véled felfedezni magadon, mit például gyomorfájás, hasmenés, hányás
  • bőrproblémáid vannak, váladékozik a szemed vagy a füled, mivel ezek mind forrásai lehetnek az ételmérgezést okozó baktériumoknak
  • egyik családtagod, akivel közös háztartásban élsz, ételmérgezés gyanújával betegedett meg

Amennyiben ételmérgezéses tünetek jelentek meg nálad:

  • Köteles vagy elmenni orvosi vizsgálatra és csak akkor térhetsz vissza a munkába, amikor orvosod ezt engedélyezi (gyógyultnak nyilvánít).

 

3. KÉZMOSÁS

Mindig moss kezet:

  • amikor belépsz a konyhába és amikor kimész onnan
  • WC használata után
  • nyers hús, -baromfi, -hal és -tojás és bármi egyéb élelmiszerek feldolgozása között
  • ha megérintetted az arcod, szemed, füled, orrod, hajad
  • ha hulladékkal, szemetessel érintkeztél
  • beletüsszentettél vagy köhögtél a kezedbe, ill. zsebkendő használata után
  • egyszer használatos, eldobható öltözék viselése után
  • gumikesztyű viselése után

 

4. A KÉZMOSÁS HELYES VÉGREHAJTÁSA

  1. Engedj kézmeleg vizet a csapból és nedvesítsd be a kezeidet.
  2. Antibakteriális szappant használj a kézmosáshoz, melyet tenyereidben felhabosítasz.
  3. Mosd meg alaposan a kezeidet, tekintettel a tenyerekre, kézhátra, ujjakra, ujjközökre és a csuklóra.
  4. Körmeidet is körültekintően tisztítsd meg a szappannal.
  5. Alaposan öblítsd le folyó vízzel a kezeidet, majd töröld szárazra őket papírtörlővel.
  6. A papírtörlő kendőt dobd ki a szemetesbe a felnyitó pedál használatával (ne érj kézzel a szemeteshez).

NE FELEDD, SZEMÉLYI HIGIÉNIÁDÉRT CSAKIS TE VAGY A FELELŐS!

Please login to get access to the quiz
Vissza Minimum HACCP kurzus

A kurzus tanterve