KONYHAI HIGIÉNIA
Minimum HACCP kurzus / 4. tananyag
1. A TISZTASÁG FONTOSSÁGA
Miért fontos a takarítás, tisztítás?
A vendéglátó egység tisztán tartásával, azaz a felületek, felszerelések,
eszközök tisztításával csökkenthetjük:
az ételmérgezést okozó baktériumok elszaporodásának kockázatát
a kártevők megjelenését, mint a legyek, csótányok, patkányok és egerek
Továbbá:
kellemesebb munkakörnyezetet biztosítunk
nagyobb odafigyelés irányul a tisztaság fenntartására
eleget teszünk a jogszabályi előírásoknak, követelményeknek
a vendégeknek is vonzóbb egy tisztán tartott vendéglátóhely
2.a. HOGYAN TARTSUK FENN A MINŐSÉGI TISZTASÁGOT?
Tisztító hatású vegyszerek használatával, mint:
mosó-, mosogató szerek
felületi fertőtlenítő szerek
csíra, gombaölő fertőtlenítő szerek
Mosó-, mosogató szerek:
Vízzel keverve segítenek eltávolítani, feloldani a zsíros és egyéb
szennyeződéseket.
Felületi fertőtlenítő szerek:
Felületek és berendezések tisztítására és fertőtlenítésére szolgálnak.
Csíra, gombaölő fertőtlenítő szerek:
Káros baktériumok, gombák elpusztítására és inaktiválására szolgálnak.
2.b. HOGYAN TARTSUK FENN A MINŐSÉGI TISZTASÁGOT?
Automata eszközök, berendezések használatával:
mosogtógépek használatával folyamatosan tisztán tarthatjuk az
edényeket, eszközöket stb.
a mosogatógép legyen feltöltve mosó- és öblítőszerrel
mosószer használata 60°C-on, míg az öblítőszeré 82°C hőmérsékleten
történjen
A kézi dubla mosogatást így hajtsd végre:
távolítsd el vízpermettel az ételmaradékokat
(1. mosogató) merítsd az eszközt 55°C hőmérsékletű mosogatóvízbe és
mosogatószerrel tisztítsd meg
(2. mosogató) merítsd bele a második mosogatóvízbe és mosd át jó forró
vízben
2.c. HOGYAN TARTSUK FENN A MINŐSÉGI TISZTASÁGOT?
Kézi eszközök használatával:
A vegyszerek hatásosságának fokozására kézi takarítóeszközök használata
szükséges, mint például mop, kefe, tisztítókendő, szivacs. Fontos, hogy a
használt eszközök tiszták legyenek a takarítás megkezdése előtt és utána is
tiszta állapotban legyenek tárolva.
Az asztal letakarításának általános szabályai:
először távolítsd el a törmelékeket, morzsákat
a fertőtlenítőszert vidd fel az asztal felületére
hagyj neki időt, hogy teljesen kifejthesse baktériumölő hatását
töröld le az asztalról a vegyszert és a szennyeződéseket
egyszer használatos papírtörlőt, tisztítőkendőt használj
3. HOGYAN SZERVEZZÜK MEG A TAKARÍTÁST?
Annak érdekében, hogy a vendéglátóhelyek folyamatosan biztosítani
tudják a minőségi tisztaság fenntartását és az előírások betartását,
takarítási szabályozásra, azaz ütemtervre van szükség.
A takarítási ütemterv tartalmazza: a takarítás gyakoriságát, módját, az
eszközök és tisztítószerek használatát, meghatározza az adott helyiség
tisztaságáért felelős személyeket stb.
A takarítást és ellenőrzést végző személyek a képzésen elsajátítják az
alábbiakat:
a takarítás gyakorlatát, módját
mikor melyik tisztítószert kell alkalmazni
a tisztítószerek hatékony hígítását