ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
Minimum HACCP kurzus / 1. tananyag
1. MI AZ ÉLELMISZER-BIZTONSÁG?
Az élelmiszerbiztonság azt jelenti, hogy a termelés és a forgalmazás teljes
folyamatában biztosítjuk, hogy az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó
egészségét, így a vendégeknek felszolgált ételek és maguk az
alapanyagok is mentesek:
Baktériumoktól: élelmiszert mérgező baktériumok, amelyek betegségeket
okozhatnak.
Allergénektől: allergizáló anyagok (pl. diófélék), melyek az arra érzékeny
személyeknél kellemetlen tüneteket válthatnak ki, súlyos esetekben halált
is okozhatnak.
Idegen anyagoktól: idegen anyaggal szennyezett élelmiszer (pl. üveg,
kavics), melyek kárt okozhatnak a szervezetben.
2. AZ ÉLELMISZER-BIZTONSÁG ELŐNYEI
Biztosítjuk, hogy vendégeink ne betegedhessenek meg az
egységünkben elfogyasztott ételek miatt, hiszen minden folyamat
ellenőrzött körülmények között, az előírásoknak megfelelően zajlik.
Elkerüljük egy esetleges ételmérgezéses botrány következményeit,
hiszen egy tömeges ételmérgezés híre rossz fényt vetne a vállalkozásra,
nem beszélve a súlyos pénzbírságról és akár börtönbüntetésről.
Biztosítjuk a törvényi előírások betartását, így nem kell tartanunk
attól, hogy egy hatósági ellenőrzés eredményeként büntetőeljárást
indítsanak a vállalkozás ellen, ami komoly következményekkel járhat.
3. HOGYAN BIZTOSÍTSUK AZ ÉTELEK BIZTONSÁGOS TÁLALÁSÁT?
Tartsuk be mindig a higiéniai és élelmiszer-biztonsági
követelményeket és rendszeresen képezzük az egység dolgozóit, vezetőit
arra, hogyan tartható fenn a biztonságos étkeztetés, vendéglátás.
Tegyünk lépéseket annak biztosítására, hogy az élelmiszerek
semmiképp ne érintkezhessenek szennyező anyagokkal.
Az élelmiszerek tárolása, előkészítése, főzése, sütése és tálalása mindig
olyan hőmérsékleten történjen, ami megakadályozza az ételmérgezést
okozó baktériumok szaporodását, illetve elpusztítja azokat.
Napi tevékenységeink során ügyeljünk arra, hogy mindig tiszta kézzel,
tiszta felületen, tiszta eszközökkel dolgozzunk és tartsuk tiszta
állapotban környezetünket is.
4. AZ ÉLELMISZER-BIZTONSÁG JOGI KÖTELEZETTSÉGEI
Az élelmiszereket nem tehetjük ki szennyeződés kockázatának.
Kötelező betartani az élelmiszerek biztonságos kezelésére vonatkozó
utasításokat.
Biztosítani kell az egység folyamatos tisztaságát és a személyi higiénia
meglétét.
Amennyiben valaki ételmérgezés tüneteit észleli magán, azonnal
jelentenie kell felettesének.
Mindeniknek be kell tartania a képzéseken tanult előírásokat,
követelményeket.